Blog

Wat is Eventing?

Bijgewerkt: aug 31

Eventing kan beschreven worden als de triatlon van de paardensport. De sport bestaat uit drie fases: dressuur, springen en de cross country. Naast de dressuur- en springsport is eventing de derde hippische discipline op de Olympische Spelen.


Beeld: ESVEO Fotografie

Er worden nog wel eens verschillende termen gebruikt voor de eventingsport. Horse Trials, one-day event en three-day events zijn veel gebruikte benamingen. Afhankelijk van het niveau waarop een eventingruiter deelneemt duurt een eventingwedstrijd één, twee of drie dagen. Tijdens nationale eendaagse wedstrijden is de cross country de laatste fase. Op internationale driedaagse wedstrijden is het springen de afsluitende fase.


De Regels

Een combinatie (paard en ruiter) dient elke fase af te ronden. De dressuur fase bestaat uit een set vooraf vastgestelde oefeningen en bewegingen welke gereden worden door de paard-ruiter combinaties. De dressuurjury beoordeeld elk onderdeel van de proef door het geven van punten op een schaal van 1-10. De uiteindelijke dressuurscore wordt omgezet in strafpunten.


De volgende fase is de cross country. Strafpunten kunnen gegeven worden bij een weigering op een hindernis, bij een langsloper, of bij het overschrijden van de optimale tijd. Wanneer een combinatie strafpunten opgelopen heeft in de cross country worden deze bij de dressuurscore opgeteld.


In het afsluitende springparcours kunnen combinaties strafpunten krijgen wanneer ze een balk laten vallen, bij een weigering of wanneer ze de optimale tijd overschrijden. Tijdens de gehele wedstrijd kunnen combinaties uitgesloten worden bij een val van de ruiter of van het paard. Aan het eind van de wedstrijd wint de combinatie met het laagste aantal strafpunten.

Contact

Mariska Fröger

Van Hardenbroeklaan 17

3832CK Leusden

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

© 2020 by EventingHQ. All rights reserved