Blog

#SundaySchool: De verschillende soorten galop voor cross country

Bijgewerkt: aug 31

Bron: Caroline Moore


Het goed rijden van een cross country bestaat uit verschillende facetten. In dit artikel vertellen we je meer over het rijden van verschillende tempo's/ gangen. In de cross country's van nu is het van belang dat je makkelijk kan schakelen om zo veilig en binnen de tijd de finish haalt. Als ervaren ruiter zal dit je misschien makkelijk afgaan. Ben je nog onervaren of net begonnen dat is het belangrijk dat je blijft oefenen en zo leert over de verschillende tempo's. Samen met Caroline hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet...


1. Draf

De draf wordt vaak gebruikt voor greppels, afsprongen en water met jonge paarden.


2. 'Coffin Canter'

Deze galop wordt gekenmerkt door korte passen en een hoge energie. Deze galop wordt gebruikt wanneer er een 'verassing' is voor de paarden bij de landing zoals een greppel of water. Het paard heeft dan baat bij een extra galopsprong om de gevraagde oefening te begrijpen. Deze galop moet vaak geoefend worden. Je ziet vaak de ruiters een paard terugnemen met de hand en dat daardoor de energie wegebt. Wat je dan ook vaak ziet is dat de ruiter te veel met de hand doet waardoor hij het zicht van het paard ontneemt omdat het paard te hoog met zijn hoofd loopt. Gevolg hiervan is dat het paard de oefening niet goed kan inschatten en er daardoor langs schiet of weigert.


3. 'Show Jump Canter'

Wordt vaak gebruikt bij het springen van steilsprongen of combinatiehindernissen. Belangrijk is dat de galop voorwaarts en in balans is. De ruiter moet een zachte hand hebben.


4. 'The Gallop'

Dit is de snelheid waarom de meeste cross country hindernissen op worden gesprongen zoals, roll tops, breedtesprongen, tafels etc. Deze galop is nog niet op topsnelheid maar moet in balans en krachtig zijn. 4 à 5 galopsprongen voor de hindernis moet het paard de achterhand meer onderbrengen.


5. 'Top speed'

Over het algemeen wordt er vanuit deze snelheid niet gesprongen.


In de laatste galopsprongen voor de hindernis moet het paard de achterbenen meer onderbrengen. Beeld: ESVEO Fotografie

Contact

Mariska Fröger

Van Hardenbroeklaan 17

3832CK Leusden

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

© 2020 by EventingHQ. All rights reserved