Blog

  • Mariska

Eventing Explained: 'Wedstrijdformats'

Bron: Redactie EventingHQ


In eventing kennen we verschillende formats. Zo heb je de 'gewone' nationale wedstrijden van BB t/m Z niveau. Ga je verder dan kom je in het internationale circuit. Daar worden de wedstrijden aangeven met sterren, heb je een Nations Cup, Landelijke ruiters, Europese kampioenschappen, de WEG en ook nog eens Nederlandse Kampioenschappen. Begrijpelijk dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Dus hieronder speciaal voor jou de belangrijkste eventing cups & wedstrijden op een rijtje.


Michael Jung tijdens Military Boekelo 2019. Beeld: ESVEO Fotografie

FEI Nations Cup Eventing

De FEI Nations Cup Eventing (CCIO) is een serie van 7 wedstrijden. Uiteindelijk tellen daarvan de 6 beste resultaten mee voor het eindklassement. Landen kunnen een team van 3 à 4 ruiters afvaardigen voor een Nations Cup. Elk landenteam kan tijdens een CCIO punten verzamelen. Via de Nations Cup Eventing is het ook mogelijk voor een team om uiteindelijk een ticket te scoren voor de Olympische Spelen.


Meer over de FEI Nations Cup Eventing lees je hier:

Ranking FEI Nations Cup Eventing

Over de Nations CupEuropees Kampioenschap Landelijke Ruiters

Het teamdressuur, gereden met 6 ruiters is, het hart van deze wedstrijd. Een team bestaat uit 4 tot 6 ruiters. Naast de teamdressuurproef rijden alle deelnemers van het team de volgende dag ook een individuele proef. Voor dit EK gelden bepaalde kwalificatie eisen. Zo mogen alleen ruiters geboren in 2001 en ouder meedoen. Daarnaast mogen ze in de twee jaar voor het kampioenschap geen Nations Cup springen, dressuur of eventing (CSIO of CDIO) gereden hebben. Daarnaast hebben de deelnemers geen kwalificaties op 4* niveau en hebben ze niet eerder meegedaan aan kampioenschap voor Senioren. Een select gezelschap dus...

Dit kampioenschap wordt elke 2 jaar verreden en bestaat al sinds 1953. Het is daarmee het langst bestaande kampioenschap in de paardensport in Europa.FEI World Equestrian Games (WEG)

De FEI World Equestrian Games (WEG) wordt elke vier jaar gehouden en bestaat sinds 1990. Net zoals bij de Olympische Spelen varieert de locatie. In 2018 ging de eer naar Tryon (Amerika). Tijdens de WEG worden er om titels gestreden in acht verschillende disciplines. In Tryon deden 68 landen mee aan het hele evenement.

Voor eventing worden vijf combinaties afgevaardigd voor het team en twee combinaties voor het individuele klassement. De dressuur- en springproef wordt op 5* niveau gereden en de cross gaat volgens het Olympisch format. Om deel te mogen nemen moet je als combinatie aan bepaalde eisen voldoen: de eisen gesteld door de nationale hippische sportbond plus een kwalificatie op CCI5*-L óf kwalificaties op CCI4*-S en CCI4*-L.


Beeld: ESVEO Fotografie

Olympische Spelen

De Olympische Spelen (OS) worden elke vier jaar gehouden en loopt in een cyclus van 2 jaar met de WEG. In 2020 worden de Spelen in Tokyo gehouden.

Voor de OS gelden dezelfde kwalificatie eisen als voor de WEG. Een combinatie moet dus een kwalificatie op CCI5*-L óf kwalificaties op CCI4*-S en CCI4*-L op zak hebben. Vijftien verschillende landen mogen deelnemen aan Olympische eventing format. Deze landen kunnen zich kwalificeren door:

- behaalde plaatsing op de WEG in Tryon

- behaalde plaatsing op het Europese Kampioenschap in Luhmuhlen 2019.

- behaalde plaatsing op een kwalificatie wedstrijd voor Groep C

- behaalde plaatsing op de Pan American Games voor groepen D en/of E

- behaalde plaatsing op een kwalificatie wedstrijd voor Groep F en/of G

- hoogste geplaatste team volgens de FEI Nations Cup.

Het gastland krijgt automatisch een teamkwalificatie.


Voor 2020 wordt een nieuw format gebruikt. De teams zullen bestaan uit drie combinaties waarvan alle drie de resultaten meetellen. Nieuw is dat er op (bijna) elk moment een reserve deelnemer kan worden ingezet. Ook al heeft deze geen dressuurproef of cross country afgelegd. Voor het inzetten van je reserveruiter krijgt het team wel strafpunten toegekend.

Meer over het nieuwe Olympische eventingformat lees je op Horse & Hound.


Europese Kampioenschappen Senioren, Young Riders, Junioren en Pony's

Voor elke leeftijdsgroep is er een Europees Kampioenschap. Het EK voor pony's wordt op CCIP2*-L niveau gehouden. Junioren EK op CCI2*-L, Young Riders op CCI3*-L en Senioren op CCI4*-L niveau. Alle deelnemers moeten voor deelname aan het EK in het bezit zijn van een kwalificatie op hetzelfde niveau als het EK. Een Young Rider moet dus over een CCI3*-L kwalificatie beschikken om deel te mogen nemen aan het EK Young Riders.

In 2020 wordt het EK Eventing Junioren en Young Riders 30 juli t/m 2 augustus in Gloucestershire (Engeland) georganiseerd. Voor de senioren en pony's wordt de locatie op een later moment nog bekend gemaakt.


Beeld: ESVEO Fotografie

KNHS-Kampioenschappen

KNHS-Kampioenschappen zijn bestemd voor KNHS-leden ongeacht nationaliteit en woonplaats in de op één na hoogste en lagere klassen in een discipline. In eventing worden de KNHS-Kampioenschappen voor zowel paarden als pony's op L, M en Z niveau gehouden. Daarnaast zijn er KNHS-titels te behalen op CCI3*-S niveau en voor 6- en 7 jarige eventingpaarden.


Nederlands Kampioenschap

Een Nederlands kampioenschap is voor KNHS-leden met uitsluitend de Nederlandse nationaliteit. Het kampioenschap wordt gehouden voor deelnemers in de hoogste klasse per discipline. Voor eventing worden de Nederlandse Kampioenschappen voor Senioren op CCI4*-L niveau , voor Young Riders op CCI3*-L en Junioren op CCI2*-L niveau gehouden.


EventingHQ Team Challenge.

Deze eventing Team Challenge is speciaal opgezet voor deelnemers in de breedtesport en wordt sinds 2018 georganiseerd. Het doel van deze competitie is om de saamhorigheid te vergroten en ouderwetse 'clubgevoel' te herintroduceren. Meer over de competitie lees je op www.eventinghq.nl/team-challengeMis je iets? Wil je ergens meer over weten? Laat het ons weten door te reageren in de comments.

Contact

Mariska Fröger

Van Hardenbroeklaan 17

3832CK Leusden

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

© 2020 by EventingHQ. All rights reserved