Blog

  • Mariska

Dutch Eventing Young Horse Trials: nieuwe competitie voor jonge eventingpaarden

Bron: Persbericht Nieuws.horse


In 2020 start een nieuwe competitie voor 4- en 5-jarige eventingpaarden. De eerste editie van deze Dutch Eventing Young Horse Trials wordt verreden via drie wedstrijden plus een finale in Renswoude op Hippisch Centrum De Schalm van de familie Boonzaaijer. Inschrijving is open voor alle stamboeken en alle nationaliteiten.Gert Boonzaaijer is samen met René van der Leest van de Dutch Eventing Stables de initiatiefnemer van de nieuwe competitie: “We zijn bezig om aan de basis te werken van de eventingsport: om de fokkerij van eventingpaarden op de kaart te zetten en de afzet te bevorderen. De veulenkeuring voor eventing-veulens begint langzamerhand een mooi evenement te worden, de veiling via ET Auction was ook een succes. Om een nog betere selectie te kunnen maken en om de jonge eventingpaarden in het algemeen beter in de picture te krijgen, hebben we ook een competitie opgezet.”


De nieuwe competitie wordt in 2020 gehouden op de volgende data in Renswoude:

- 19 april

- 27 mei (eerste dag tijdens de Horse Trials)

- 4/5 juli

- 23 augustus finale


Met name voor de vierjarige paarden wordt de opgave langzaam en heel vriendelijk opgebouwd: “Ze komen de springpiste binnen, daar staat een jury die de gangen beoordeelt. Plus halthouden, een keer middendraf, kijken of ie makkelijk is in de aanleuning, dat soort aspecten. Geen echte dressuurproef dus, een minuut of 3. Dan gaan ze een springparcoursje in met een paar hindernissen op BB-niveau en van daaruit gelijk de cross in. Met heel simpele dingen in het terrein, heel laagdrempelig beginnen, bijna spelenderwijs, met een borstelbakje, een dikke boom, niet te moeilijk. In de loop van de competitie wordt dat steeds wat meer: aan het eind van de rit een dubbel op één galopsprong, sprongetje voor of na het water, het bruggetje op galopperen, kijken of ze een beetje lef hebben. En van de vijfjarige mogen we net wat meer vragen.”


Alle deelnemende paarden worden gefilmd vanaf het moment dat ze binnenkomen, waarvoor het terrein in Renswoude zeer geschikt is: “We willen ze laten zien zoals ze zijn. Een keer erlangs lopen of een keer staken is helemaal niet erg, als ze het daarna maar oppakken. Hier kunnen we met relatief weinig investering alles filmen. Zo bouwen we van elk paard ook een bestand op dat we weer kunnen gebruiken voor de veiling. En we krijgen een kampioenschap waarin we de paarden in verschillende fasen aan het werk hebben kunnen zien, dat is veel realistischer. We zijn met het KWPN in gesprek om hier de KWPN-kampioen jonge eventingpaarden uit te laten komen.”


De veulenkeuring, de jonge paardencompetitie en de veiling vormen een mooi complex voor de stimulering van de sport aan de basis. Gert Boonzaaijer blijft nuchter zoals hij is: “Wellicht gaan we straks op verschillende locaties de wedstrijden houden, maar laten we eerst hier maar eens beginnen. Ik denk dat we over een of twee jaar tot iets moois kunnen komen!”

Contact

Mariska Fröger

Van Hardenbroeklaan 17

3832CK Leusden

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

© 2020 by EventingHQ. All rights reserved